Din fabriksindstilling er klarhed! - Coach og Trusted Advisor Mads Qwist
Din ‘State of Mind’​ er fundamentet for alle dine præstationer!
22. oktober 2018
Når der er lys i øjnene …
5. november 2018

Din fabriksindstilling er klarhed!

I sidste uge skrev jeg om, hvorfor det er befriende og særdeles effektivt at forstå, hvordan vores bevidsthed virker. At den er nøglen til at forstå, hvorfor vi på samme dag eller endda i samme møde kan være både geniale og gale. Vores State of Mind er fundamentet for alle vores præstationer – gode som dårlige.

Der er i selvhjælpsindustriens mange bøger, planer og kurser stor fokus på, hvad du skal vide og gøre for at leve et sundt og lykkeligt liv med overskud og succes. Men du er allerede designet til et sundt og lykkeligt liv. Se på de helt små børn, hvordan de lever i lykkelig sundhed. De er alle født med et sind, der vil møde og udforske verden. De ved, at de er noget ganske særligt. De tror på dem selv og kæmper for det, de gerne vil. De giver udtryk for deres behov. De kommer hurtigt videre, når noget har været dem imod. De tænker ikke på, hvad andre tænker om dem, og det de gør.

I takt med at de bliver ældre, fylder deres tanker mere både bevidst og ubevidst. De bliver bedre til at fastholde og dyrke en særlig tanke på godt og ondt. De oplever alle vores påvirkninger både hjemme, i skolen og hvor de ellers færdes. Vi overfører vores mentale modeller af verden, så de ved, hvad ‘vi’ mener, og hvordan ‘vi’ opfører os. Vi gør dem måske opmærksomme på, hvad de mangler at vide eller indse, og hvad de burde gøre for at have det bedre, og opnå det de (eller vi) vil.

Og det er her, jeg mener, at vi langsomt bevæger os væk fra vores fabriksindstilling og vores ubevidste fornemmelse for den. Det er her, vi lægger grundstenene til det herskende ‘udefra og ind-perspektiv’, hvor vi forklarer, hvad vi oplever, og hvordan vi har det, med hvad der sker uden for os. Hvilke situationer vi er i, hvem vi er omgivet af, hvordan vi bliver påvirket osv.

Vi lærer både direkte og indirekte, at vi skal reagere på verden, at vi skal tænke noget om den, at vi skal gøre noget konkret for at overleve og overvinde.

Sandheden er, at du på samme måde som det lille barn er fabriksindstillet til klarhed, indre ro, lykke, sundhed og unikke og ubesværede præstationer. Dét er dit mentale udgangspunkt, og det er derfor meget vigtigere, mere værdifuldt og meget lettere at stille skarpt på, hvad der kommer i vejen for dig i stedet for konstant at søge den rette løsning på et problem, du i virkeligheden ikke har.

Dine tanker trækker dig ned

Når du virkelig ser, at du er designet til at være den bedste udgave af dig selv, og du formentlig kender oplevelsen af, at det ikke altid føles sådan, så bliver det virkelig interessant at se, hvad der kommer i vejen for dig.

Hvis vi igen kigger på de helt små børn, er det tydeligt, at kun få ting kommer i vejen for deres misundelsesværdige nærvær, nysgerrige søgen og uendelige kærlighed. Specielt når de er sultne, trætte eller har noget i bleen, så er fraværet af deres lykkelige sundhed tydelig. Men det smukke og lærerige er at se, hvordan de intuitivt og uden særlige teknikker vender tilbage til deres naturlige udgangspunkt.

Du er designet til det samme, men der er en afgørende forskel. Du er med årene blevet bevidst og ubevidst kompetent til at bruge dine tanker. Både til din fordel men også til din ulempe – formentlig helt uden, at du har opdaget det.

Lad os kigge på både dig og de helt små børn. I har alle det samme menneskelige design. De små børn gør ikke noget ved deres tanker (om behov, impulser, oplevelser etc.). De tager verden ind, de skaber deres oplevelse igennem deres tanker (præcis som du og jeg), de reagerer på dem, og de lader dem passere. Men i modsætning til barnet vil du formentlig være tilbøjelig til at bære nogle af dine tanker som blylodder under elevatoren, der enten tydeligt eller diskret trækker dig derned, hvor din indre ro, klarhed og overskud overskygges af usikkerhed, frustration, afmagt, vrede, fordomme etc.

Så når du oplever, at din ‘Bevidsthed’ (elevator) dykker, eller når du i længere perioder ser livet mørkere, så er det dine tanker (blylodder), og den plads du giver dem, der trækker dig ned og ikke dine omstændigheder eller manglende teknikker og planer.

Giv slip og vend tilbage

Vi lever i en tid, hvor vi så gerne vil handle os ud af vores udfordringer og ubehagelige følelser. Hvilken bog skal jeg læse, hvilken kostplan skal jeg følge, hvilken teknik skal jeg bruge, hvilken ekspert skal jeg hyre osv. Og alligevel oplever de fleste, at det ofte er spildte kræfter, da vi i vores underskud alligevel ikke kan få hverken viden eller værktøjer til at virke.

Jeg vil anbefale dig, at du bliver opmærksom på, hvor du er mentalt (hvor er din elevator?), og hvilke tanker, der løber gennem din bevidsthed (og måske tynger som blylodder)?

Det imponerende ved vores design er, at alene bevidstheden om, hvad der sker inde i dig, vil hjælpe dig på vej tilbage mod klarhed. Når du ved, at det ikke er problemerne omkring dig, der bringer dig ned eller i dårligt humør, så vil du automatisk stoppe med at forsøge at fikse det ved at håndtere dine omstændigheder. Du vil se, at reaktionen er inde i dig, og at du hele tiden har muligheden for at give slip på de tunge tanker, så der bliver plads til friske tanker, mere perspektiv og nye muligheder.

Målet at være menneskelig

Da jeg først blev bevidst om principperne bag min oplevelse af livet, og hvordan ‘Bevidsthed’ var nøglen til min oplevelse, blev mit mål at forblive i ‘penthouse’ (High State of Mind). Men jeg indså hurtigt, at når min elevator kørte ned, så skete det ofte ubevidst og lynhurtigt, så det udfordrede mit mål om at være et bevidst overskudsmenneske. Forløsningen kom, da jeg gav slip på, at jeg skulle være i et specielt humør, at jeg skulle være særligt rummelig, imødekommende og optimistisk – også når jeg i virkeligheden ikke var det.

Jeg har oplevet på egen krop – og har hørt fra mange af mine klienter at livet føles lettere og sjælen har mere plads, når vi lader vores overskud og humør følge dets naturlige rytme. Det fantastiske er, at med en bedre forståelse for og opmærksomhed på dit mentale design (De tre principper: Tanke, Bevidsthed og Livskraft) vil du opleve, hvordan du sjældnere vil dykke, og når du dykker, vil det ofte være knap så dybt og i kortere tid. Alene fordi du nu ser det uskyldige og naturlige i oplevelsen. Systemet er jo designet til selv at vende retur.

De bedste hilsner

Mads

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *