Vil du have ret, eller vil du have succes? - Coach og Trusted Advisor Mads Qwist
Det du kan lære af Blume, hvis du vil vinde stort og let!
16. august 2016
Forstå hvorfor det giver mening, at Mr. Trump er blevet verdens mægtigste mand!
9. november 2016

Vil du have ret, eller vil du have succes?

Alle vil gerne have succes med det, de arbejder med, men jeg oplever desværre mange, der hellere vil have ret!

Vi ser et glimrende eksempel i dansk politik lige nu, hvor blå blok både kæmper om vælgerne og om at lande en 2025-plan. Anders Samuelsen vil have 5% i topskattelettelser og ikke en promille mindre. Lars Løkke Rasmussen vil give lidt, men ikke så meget, og Kristian Thulesen Dahl vil måske give noget, men mindre end Lars Løkke vil. Og hvis de hver især ikke får deres vilje, så kan det også være lige meget …

Jeg er ikke den store politiske strateg, og der er sikkert (forudindtagede) politiske kommentatorer, der kan forklare det forhandlingstaktiske i den uskønne dialog og ligeså proces, men jeg vil give mit bud på succes ud fra mit faglige (psykologiske) perspektiv.

Jeg tænker (og håber), at succes for blå blok er at præge Danmark i den for dem rigtige retning med politiske visioner, der kan møde nuværende og fremtidige udfordringer samt skabe et stærkt og balanceret velfærdssamfund.

Hvis vi kort antager, at det i grove træk er beskrivelsen af succes, så må det største nederlag være at tabe regeringsmagten til rød blok, der så vil skifte retning og prioriteringer efter deres politiske overbevisninger og visioner.

Alligevel er det vigtigere for blå bloks partier at kommunikere skarpt og uforsonende for inddirekte at kommunikere til vælgerne, at du kan regne med os, og at vi står på vores. Vi kæmper for vores mærkesager, og vi giver os ikke – om det så skal koste indflydelsen!?!

Det er ikke kun blå blok, der spænder ben for sig selv og hinanden

Det er nemt i venners lag at kommentere og dømme den politiske ‘dialog’ i blå blok, den skarpe retorik og den egoistiske forhandlingsform, men vi overser, hvor meget den til tider kan ligne vores daglige adfærd og kommunikation i projekter, mellem afdelinger og med leverandører.

Som ‘fødselshjælper’ til succes har jeg arbejdet med projekter, hvor arbejdsklimaet mellem kunde og leverandør har været koldere end forholdet mellem Nord- og Sydkorea, og hvor facilitering var erstattet af de interne jurister. Jeg har arbejdet med ledergrupper i alle typer organisationer, hvor målet om egen vinding var stopklodsen for den fælles succes. Jeg har set virksomheder, der har presset leverandørerne til konkursens rand.

Det interessante er, at vi, uden vi opdager det, kan få så meget tunnelsyn på vejen til vores succes, at vi spænder ben for os selv og vores samarbejdspartnere. Ikke nødvendigvis af ond vilje, men på grund af manglende klarhed, nysgerrighed og fællesskab. Når vores ‘State of Mind’ (klarhed og intentionelle opmærksomhed) falder, fylder vores overbevisninger, fortolkninger og ego hele lydbilledet inde i hovedet. Det føles derfor langt vigtigere at få ret i det, der fylder inden i hovedet, end at finde tilbage til klarhed og overskud, hvor vi er oprigtigt nysgerrige, så vi kan skabe transparens og fælles løsninger.

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er nogle ‘typer’, der vil have ret for enhver pris, men at det er en naturlig konsekvens, når vores ‘State of Mind’ er lav og hovedet er fyldt med tanker, scenarier, ‘must wins’ og alt muligt andet.

Vi er designet til succes – sammen!

Det er fundamentalt, at vi som mennesker er designet til at finde hinanden og samskabe. Det er det, vi naturligt gør, når der ikke er en masse dagsordner, taktikker og frustrationer i vejen.

Der, hvor det bliver svært at finde hinanden og lysten til (og troen på) at samskabe er, når vi umiddelbart har modstridende ambitioner, har en masse tanker om andres intentioner eller når ‘skyld’ er et tema. Vi får en masse tanker om ‘de andre’, og vi opfinder ubevidst (eller bevidst) strategier til at opnå det, vi tror på er rigtigt. Udfordringen er, at når vores hoved fyldes med en masse forberedte tanker, står de i vejen for vores nærvær og oprigtige nysgerrighed for, hvad der sker, og hvor de andre ‘kommer fra’, og det hæmmer os i vores kollektive kreativitet til at finde en fælles vej.

Netop derfor bliver det så afgørende at kunne skabe et ‘rum’ med nærvær (fravær af dagsordner, taktik etc.), oprigtig nysgerrighed og modet til at tage alle nødvendige emner op i et konstruktivt miljø – også når det bliver svært, når der er meget på spil, eller det virker håbløst.

Succes i praksis

Det er ikke tilfældigt, at ledelseslitteraturen promoverer win/win og go-giver-attitiude. Det virker, når vi tænker på at vinde i fællesskab. Men det, jeg peger på, er, at det ligger i vores ‘menneskelige design’, at (sam)skabe win/win, og vi behøver derfor ikke at have det som en strategi eller bevidst fokuseret adfærd.

Når vi opererer fra ‘High State of Mind’ (klar bevidsthed), ser vi tingene klart og nuanceret. Vi ser intentionerne bag adfærden. Vi forstår eller søger at forstå, hvor de andre ‘kommer fra’ – også selvom vi ikke er enige. Vi er oprigtigt nysgerrige på, hvordan vi sammen kan lykkes og få succes.

Næste gang du er i en situation, hvor du kan mærke, at det føles vigtigt for dig at få ret, så erstat det med nysgerrighed. Hvad er vigtigt for ‘de andre’? Hvorfor er det vigtigt? Hvordan passer det sammen med, hvad der er vigtigt for dig? Når du forsøger at få ‘de andre’ til at forstå, hvad der er vigtigt for dig, så vær tålmodig så du kan hjælpe dem til at se det.

Det vigtigste i alle møder mellem mennesker er at mærke, hvor let eller besværlig kontakten er. Hvor nysgerrige og rummelige vi er overfor hinanden. Hvor naturligt eller besværet kreativiteten flyder. Hvis stemningen ikke er let og forbundet, så bliver alle emner svære – specielt de store og vigtige emner.

Jeg ved, at jeg kan få det til at lyde nemt og lige til, og det er det ikke altid. Men jeg vil invitere dig til at mærke og observere, hvornår der er naturlig og fælles fremdrift mod mål og succes, og hvornår du eller I kommer i vejen for jer selv og hinanden. Alene opmærksomheden vil hjælpe dig og jer på vej.

Det er faktisk nemmere, end du tror, når du er nærværende og oprigtig nysgerrig.

Det er aldrig for sent at gå nye veje

Uanset hvor du mærker, at du eller I måske er kommet i vejen for din eller jeres egen succes, er det aldrig for sent at stoppe op, være nysgerrige, hæve niveauet i samtalen og samskabe nye veje.

Jeg har stået med kulsejlede projekter, ‘umulige’ fusioner og udbrændte ledergrupper, hvor det virkede utænkeligt at ændre stemningen, udvikle relationerne og finde fælles vej, men hjulpet af vores menneskelige design, kan vi altid vende tilbage til os selv og vores medfødte klarhed, så vi kan bringe det menneskelige potentiale i spil.

Hvis vi vender tilbage til den politiske scene, så ved jeg godt, at det er kutyme, at der skal kommunikeres politik til vælgerne på de store trommer, og så kan ‘høvdingerne’ blive enige bag de lukkede døre. Hvis jeg fik lejlighed til at tilbringe et par dage sammen med Lars, Anders, Kristian og måske Søren, så ville jeg hjælpe dem med at glemme støjen og finde nærværet (uden dagsorden, taktik og historik), skabe kollektiv oprigtig nysgerrighed og i fællesskab styrke modet til at finde den ambitiøse plan frem mod 2025 – og måske endda den plan, der vil udfordre vælgersegmenter i hvert parti, men som ville sigte efter reelle forbedrende forandringer og ikke kun de justeringer, der kan ‘sælges’ til vælgerne.

Nå, men imens jeg venter på, at Lars Løkke ringer, så håber jeg, at du vil være nysgerrig på, hvornår du falder i fælden af, at det føles vigtigere at få ret, selvom det kommer i vejen for succes.

Vær nysgerrig og gå efter successen!

De bedste hilsener

Mads

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *