Det du kan lære af Blume, hvis du vil vinde stort og let! - Coach og Trusted Advisor Mads Qwist
Vil du have ret, eller vil du have succes?
23. september 2016

Det du kan lære af Blume, hvis du vil vinde stort og let

OL-feberen raser, og vi kan ikke tænde for fjernsynet eller åbne en avis uden, at der er historier om fight, fiasko og fejring af gode resultater.

I weekenden var der en hidtil ubemærket pige, der tog en stor del af overskrifterne. Svømmeren Pernille Blume vandt helt uventet en guldmedalje i kongedisciplinen 50 meter fri.

Da jeg læste og hørte om hendes bedrift og rejsen frem til den, så jeg en masse lighedspunkter til den rejse, som mange ledere og deres teams kæmper med i hverdagen.

Uanset sportsgren kræver det intenst fokus, træning og dedikation at kæmpe sig til en OL-plads, og Pernille Blume arbejdede hårdt for tingene. Måske arbejdede hun for hårdt, for hun mistede sin motivation og blev ramt af stress i sin kamp for at kvalificere sig til OL. Dårlige resultater, frustrationer og konstant tankemylder gjorde hverdagen sur for hende, og hvor mange andre vælger, bliver bedt om eller pålagt at tvinge næsen i sporet, kæmpe hårdere og forcere, så valgte hun at give slip og trække sig tilbage.

Her lærer Pernille os første ting om unikke (og ubesværede) præstationer:

Det er aldrig løsningen at tvinge næsen i sporet og kæmpe endnu hårdere, når vi har mistet os selv og vores klarhed. Vi er designet til at præstere, men vi misforstår vores mentale processer og ressourcer, og når vi mister vores ‘mojo’, kommer den ikke tilbage ved endnu hårdere arbejde. Den vender naturligt tilbage, når vi giver plads, genfinder vores ro og perspektiv samt finder den helt rigtige måde at bruge os selv på.

Tilbage til Pernille og den fantastiske bedrift.

Da hun tillader sig selv at give slip på kvalifikationen og tager en pause, starter processen, hvor hun vender tilbage til sig selv, sin indre ro og klarhed. Forestil dig de snekugler, vi ser til jul. Når vi ryster dem, så er der snefnug alle vegne, og vi kan kun skimte motivet. Når vi lader dem stå, falder alle fnug til bunden, og alt står klart. Sådan fungerer vores mentale klarhed også. Når vi ikke kæmper med tankerne og kaster dem rundt dag og nat, så falder der ro på, og klarhed kommer tilbage.

Med sin nyfundne ro og klarhed ser Pernille, at hun stadig (meget) gerne vil til OL, men at hun skal arbejde med kvalifikationen på sin måde, og der var der kun tre måneder til at sikre billetten. Hun beslutter sammen med sin træner, at det skal være sjovt, og sammen finder de vejen til Pernilles naturlige high performance. Hun kvalificerer sig som den sidste af i alt 13 svømmere til OL.

Nu er vi ved weekendens bedrift – og der er stadig mere at lære ????

Da Pernille bliver interviewet efter den flotte finale, der gav hende førstepladsen, åbner hun op og leverer på få minutter, hvad der kunne være et kort foredrag om (naturlig) high performance.

Hun fortæller om, hvor nervøs hun var lige inden semifinalen. Det var det her heat alt hendes hårde arbejde handlede om. Hun havde en målsætning om at svømme sig i finalen, og det krævede af hende, at hun svømmede op til sit bedste. Det var nu det gjaldt.

Hendes situation og reaktion ligner fuldstændig det, jeg ser hos de ambitiøse ledere, jeg arbejder med til hverdag. De har ambitiøse mål og arbejder stenhårdt på at indfri dem. Når vi nærmer os ‘crunch time’ er risikoen, at vores tanker (bekymringer, strategier, aftaler etc.) fylder alt for meget. Det er herfra nervøsitet, stress, frustration, over-sensitivitet og alle andre uhensigtsmæssige reaktioner kommer fra. Vores hoved er fyldt og vores mentale overskud (State of Mind) er i bund.

Det gode er, at Pernille overvinder nervøsiteten – her hjælper træning og det at kende sig selv – og hun indfrier sit mål om en finale. Lettelsen indtræffer. Hun er lykkelig for at have nået sit mål. Alt det hun kæmpede for lykkedes.

Det interessante her er, at vi kan alle præstere under pres, men det kræver, at vi ikke lader os påvirke af presset. Det kan lyde let købt, men det er præcis, hvad det handler om. Det er ok og naturligt, at være spændt eller endda nervøs og presset, men det ligger i vores mentale design, at vi kan lade tanker være tanker og gå ud og gøre det, vi skal. Uanset sport, arbejde eller privat.

Nu er vi fremme ved finalen, og det er her, jeg får det store smil frem – både på Pernille Blumes vegne men også på dine vegne. Det er her hele pointen er!

Pernille beskriver sin finale helt anderledes end semifinalen. Hun fortæller ‘Da jeg gik ud i callroom forsvandt alt nervøsitet. Jeg var SÅ glad. Jeg sugede bare ind og nød det – nød at være mig. Og mig når jeg er bedst’.

Det er så stort. Her taler vi om en idrætsudøver, der har nået det ypperste inden for sin sportsgren (den største finale), og hun har muligheden for at gøre noget, der aldrig før er gjort i dansk svømning.

Hvis hendes hoved havde været fyldt med tanker om, hvor kæmpe stort det var, at hun nu kunne gøre noget ingen andre havde gjort før hende og hun begyndte at lægge taktikker for, hvad og hvordan hun skulle klare det, så garanterer jeg, at hun ikke havde fået sin guldmedalje. Hun svømmede i FLOW og fik alt det bedste ud af sin krop – en unik og ‘ubesværet’ præstation.

Det, der er så interessant ved vores naturlige high performance er, at det er det, vi er designet til. Det er ikke noget, vi skal opfinde eller kopiere. Vi er suverænt bedst i alle livets opgaver og udfordringer, når vi er mest muligt os selv med færrest mulige tanker. Når vi er i FLOW.

Hvis vi skruer tiden tilbage til semifinalen, hvor Pernille var nervøs eller tilbage til der, hvor hun trak stikket i udmattelse, så kommer begge de følelser og deraf handlinger fra hendes tanker. Vores tanker skaber vores følelser – hele tiden og altid.

Det er derfor, at A-nøglen til high performance og unikke præstationer er at forstå, hvordan ‘State of Mind’ (mentalt overskud eller mangel på samme) hele tiden er fundamentet hvorfra vores inspiration, motivation, kreativitet, commitment og energi kommer.

Så hvis du vil vinde stort og ‘let’, så husk, at du er designet til naturlig high performance, det ‘eneste’der kommer i vejen er dine tanker, og du kan hele tiden træde et skridt tilbage og finde din klarhed igen.

Tillykke, Pernille Blume – du er en vigtig inspiration og ikke kun i svømmemiljøet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *